سيستم مديريت تلفيقي همان گونه كه از عنوانش بر ميآيد، مجموعهاي از نيازمنديهاي سه استاندارد مديريت كيفيت، زيست محيطي و ايمني و بهداشت حرفهاي ميباشد. از آنجا كه تاريخچه ويژهاي جهت اين سيستم ارايه نشده است، احساس نياز به استقرار سه سيستم شكل دهنده آن بطور همزمان و شكلگيري آن را مي توان سرآغازي جهت تفكر در استقرار اين سيستم دانست.
تفكر ادغام سيستمهاي مديريتي بطور رسمي براي اولين بار در سال 1999 در استراليا به بار نشست و استانداردي تحت شماره AS/NZS 4581:1999 معرفي گرديد. هدف و دامنه كاربرد اين استاندارد، چارچوب و راهنمايي را براي سيستم مديريت جامع ارايه مي نمايد كه در آن نيازمنديهاي مشترك سيستمهاي جدا از هم، جهت جلوگيري از تكرار مجدد آنها، در يكديگر ادغام شده اند. اين مجموعه ارتباط بين عناصر استانداردهاي ISO9001-1994 و ISO 14001-1996 و AS/NZS 4804:1997 را مشخص ميكند. بر مبناي اين راهنما، استانداردهايي كه شرايط ادغام آنها مناسب ميباشد عبارتند از : ISO 9001 & ISO14001 & OHSAS 18001
مرحله اول : بررسيهاي اوليه و تعيين وضعيت موجود هدف از اين مرحله مشخص نمودن وضعيت موجود شركت (كارفرما) با ســه هدف : - تعيين وضعيت فعلي
- تعيين فاصله وضعيت فعلي با نيازمنديهاي ISO 9001 و ISO 14001و OHSAS 18001 (IMS)
- پيشنهادات و اقدامات لازم براي حركت به سمت برآورده نمودن نيازمنديهاي استانداردهاي ISO 9001 و ISO 14001 OHSAS 18001, ميباشد.
در اين مرحله علاوه بر موارد فوق سعي خواهد شد تا زمينه لازم جهت پذيرش ايجاد تغييرات بعدي در ذهن كاركنان بوجود آيد. در اين مرحله زمانبندي و عمليات لازم براي مرحله دوم مشخص ميگردد.
مرحله دوم : بازنگري تحليل و تطبيق فرآيندهاي شناسايي شده با طراحي كلان سيستمهاي مديريت كيفيت، مديريت زيست محيطي، مديريت ايمني و بهداشت حرفهاي, تدوين و برنامهريزي براي پياده كردن آنها منطبق با استانداردهاي مذكور هدف از اين مرحله مرور و بررسي وضعيت موجود، انجام كارهاي مرتبط به سيستمهاي كيفيت، زيست محيطي، ايمني و بهداشت حرفهاي و فرآيندهاي مربوطه و بررسي آنها، انجام اصلاحات لازم در هر فرآيند بطور مجزا و مستند نمودن اين وضعيت است، به نحوي كه ساختار وضعيت موجود و اجزاء آن بصورت تدوين شده و قابل اجرا باشد. همچنين در مديريت شركت توان درك جايگاه سيستم و تفكر در چگونگي عملكرد فرآيندهاي ايجاد شده، و با مفاهيم كيفيت، محيطزيست، ايمني و بهداشتحرفهاي، كار گروهي و مفاهيم چرخه دمينگ (PDCA) آشنايي پيدا شود.
مرحله سوم : اجراي سيستم، مميزي، اصلاح و تدوين نهايي سيستم مديريت كيفيت، زيسـت محيـطي و ايمـني و بهداشـت حرفـهاي كارفرمـا منطبق بر استانداردهايOHSAS 18001 , ISO 14001 , ISO 9001 هدف از اين مرحله ايجاد اطمينان از عملكرد صحيح سيستم مديريت كيفيت، زيستمحيطي و ايمني و بهداشت حرفهاي براساس استانداردهاي مذكور ميباشد كه از طريق انجام مميزي داخلي كيفيت و مميزي مستقل سيستمهاي مديريتي كيفيت، زيستمحيطي و ايمني و بهداشت حرفهاي برنامهريزي شده و با نظر مشاور اقدامات اصلاحي براساس نتايج حاصله از مميزيها صورت ميگيرد.
مرحله چهارم : آموزش پرسنل در رابطه با سيستمهاي مديريتي ذكر شده در مراحل مختلف
- آموزش مرتبط با مرحله اول:
- برگزاري دوره آموزشي آشنايي با اصول و مفاهيم IMS
- آموزش مرتبط با مرحله دوم:
- برگزاري دوره آموزشي الزامات سيستم مديريت تلفيقي و مستندسازي سيستم مديريت تلفيقي
- آموزش مرتبط با مرحله سوم:
- برگزاري دوره آموزشي مميزي داخلي سيستم مديريت تلفيقي
ايجاد يك نظام مديريتي خودجوش و خودكنترل در سازمان به منظور مديريت كيفيت، مديريت محيط زيست و مديريت امور مربوط به ايمني و بهداشت حرفهاي به منظور:
- افزايش رضايتمندي مشتريان، كاركنان و ساير ذينفعان
- محافظت از منابع انساني و فيزيكي
- نظام مند شدن فعاليتهاي مربوط به كيفيت، محيط زيست و ايمني و بهداشت در سازمان
- مبارزه با معضلاتي نظير رشد فزاينده آلودگيها، سمي شدن منابع طبيعي، كمبود آب و غذا، مصرف و مصرف گرايي، كاهش ضايعات و فقر شديد اقتصادي
- اداره كردن ريسكها
- كاهش هزينهها به ويژه هزينههاي كاهش ضايعات فزاينده حوادث و جريمههاي ناشي از عدم رعايت قوانين و مقررات
- برآورده نمودن نيازمنديهاي مشتري در قراردادهاي عمده از نظر مستقر بودن سيستمهاي خاص مديريتي
- استفاده از معافيتهاي مالياتي پيش بيني شده براي سازمانهايي كه سيستم را مستقر نمايند (معافيت از ماليات يكهزارم درآمد كه بايستي به سازمان محيط زيست اختصاص يابد).
اين الگو ميتواند براي تمام سازمانها از هر نوع كه باشند و همچنين سازمانهاي كوچك و بزرگ با فعاليتهاي ساده و پيچيده كاربرد داشته باشد. مجموعههاي تلفيقي دو استاندارد ISO9001 و ISO14001 و همچنين ISO9001 و OHSAS18001 نيز ميتوانند در سازمانها با توجه به كاربرد آنها مستقر گردند.